Kuinka paljon tarvitset lainaa?

Auton yksityisleasing on vaihtoehto omistamiselle

Auton leasingpalvelut kasvattavat suosiotaan niin yritysten kuin yksityistenkin käyttäjien piirissä. Yksityisleasing on yksinkertainen konsepti: uuden auton saa käyttöönsä maksamalla kiinteän kuukausierän, ja sopimukseen kuuluvat myös huoltopalvelut. Tässä artikkelissa selvitämme, onko auton leasingsopimus kannattava idea.

Sisältö:
Mitä tarkoittaa yksityisleasing?
 Miksi auton yksityisleasing kannattaa?
Mitä auton yksityisleasing maksaa?
Mitä leasingsopimukseen kuuluu?
Mitä leasingsopimukseen ei kuulu?
Mieti näitä ennen kuin otat leasingauton
Miten löytää paras leasingsopimus?
Voiko leasingsopimuksen keskeyttää?
Yksityisleasingin riskit
Kannattaako auton leasing vai omistaminen?

  

Mitä tarkoittaa yksityisleasing?

Auton yksityisleasing tarkoittaa järjestelyä, jossa yksityinen henkilö tekee sopimuksen auton käyttöoikeudesta, mutta omistajuus ei siirry auton käyttäjälle. Kyseessä on yksi vaihtoehto auton omistamiselle. Muita vaihtoehtoja ovat esimerkiksi vertaisvuokra-autot sekä yhteiskäyttöautot. Leasinginsopimuksella auton saa käyttöönsä kiinteää kuukausimaksua vastaan. Leasing voi tilanteesta riippuen olla oivallinen vaihtoehto omistamiselle – varsinkin, jos autoa ei tarvitse pidemmällä tähtäimellä tai varat eivät riitä oman auton hankkimiseen.

Yksityisen henkilön lisäksi leasingsopimuksen voi tehdä myös yritys, joka tarvitsee käyttöönsä ajoneuvon. Tässä artikkelissa keskitytään kuitenkin yksityisleasingin maailmaan. Leasingsopimuksen sisältö riippuu tarjoajasta, mutta siinä on aina määritelty tietty määrä ajokilometrejä sovittua leasingkautta kohden. Hinta määräytyy siis ajokilometrien mukaan. Auto yleensä palautetaan liikkeeseen sopimuskauden jälkeen, mutta joissakin tapauksissa sen voi myös lunastaa itselleen leasingsopimuksen päätyttyä.

Lue lisää: Sähköinen kuitti mullistaa maksamista

  

Miksi auton yksityisleasing kannattaa?

Auton yksityisleasing on ketterä ja mukava tapa saada käyttöönsä kulkuneuvo, ja nämä tekijät ovatkin johtaneet leasingin suosion yleistymiseen. Omistusauton juoksevien kulujen arvioiminen ja suunnitteleminen omaan budjettiin sopivaksi voi olla vaikeaa, ja leasingissa samaan pakettiin on helpompi sisällyttää useampia kuluja. Auton ostamiseen tarvitaan myös pääomaa, jota leasingsopimus puolestaan ei vaadi. Luonnollisesti ennen leasingsopimuksen tekemistä on kuitenkin arvioitava, riittävätkö oman talouden varat kuukausittaisten maksujen suorittamiseen.

Oman talouden suunnittelun kannalta yksityisleasing on edullinen, sillä se helpottaa kulujen laskemista. Sopimukseen kuuluvat kustannukset ovat nimittäin kiinteitä, joten kuukausittaiset maksut ovat samansuuruisia koko sopimuskauden ajan. Saatavilla on myös leasingsopimuksia, joissa kulut muuttuvat kuukauden mukaan. Kuukausittaisten kulujen arvioiminen omistusauton kohdalla on vaikeaa, sillä poikkeamia ja vaihtelua esiintyy joka tapauksessa, eivätkä kustannukset yleensä jakaannu tasan kuukausien kesken. Yksityisleasingin ehdoton etu on lisäksi se, että auton myymisestä ei tarvitse huolehtia, sillä leasingsopimuksen päättyessä auton jälleenmyyjä ottaa sen haltuunsa. Omistusauton kohdalla tilanne on toinen, ja auto on saatava myytyä tai vaihdettua sen käyttöiän tullessa omalla kohdalla tiensä päähän. Näin ollen leasingsopimuksissa auton arvo käyttöiän jälkeen ei ole merkityksellinen tekijä käyttäjälleen.



pino kolikoita ikoni

  

Mitä auton yksityisleasing maksaa?

Auton yksityisleasingin hinta määräytyy monen tekijän summana, mutta siihen vaikuttavat eritoten haluttu automalli, ajokilometrien määrä sekä halutut palvelut. Vuonna 2017 Suomen suosituimpia leasingautoja olivat järjestyksessä Skoda Octavia, Volkswagen Passat, Skoda Superb, Volvo S60 ja Volvo V60 sekä Skoda Kodiaq. Viime vuoden suosituimman leasingauton eli Skoda Octavian (1.0 TSI Ambition) saa käyttöönsä Skoda Yksityisleasingin kautta esimerkiksi 389 eurolla kuukaudessa, kun sopimuskausi on 48 kuukautta ja ajokilometrien määrä on 40 000.

Auton ostamisen ja leasingin välillä on se ero, että osa omistusauton arvosta palautuu omistajalleen, kun auton myy jälleen eteenpäin. Leasingissä rahojaan ei saa takaisin, koska auton haltija maksaa vain käytöstä. Omistusauton jälleenmyyntiarvoa voi kuitenkin olla vaikea arvioida, ja se riippuu jälleen monesta tekijästä. Joidenkin automallien arvo saattaa jo kahdessa vuodessa laskea peräti 40 prosenttia. Leasingissa välttyy myös auton myymisen harmeilta, kuten ilmoitusten laatimiselta ja ostajaehdokkaiden tapaamiselta.

Lue lisää: Luottotietojen menettäminen vaikeuttaa elämää

  

Mitä leasingsopimukseen kuuluu?

Auton yksityisleasing kattaa tiettyjä kuluja ja palveluita, mutta kaikkia kuluja siihen ei sisälly. Sopimus kattaa tietyn määrän ajokilometrejä, ja kilometrimäärästä sovitaan erikseen. Mikäli käyttäjä ylittää sovitun kilometrimäärän, tulee hänen maksaa sopimuksen ylittävistä kilometreistä erikseen. Kustannus on yleensä noin 15–30 senttiä per kilometri, mutta se riippuu automallista.

Sopimukseen sisältyvät myös ohjekirjaan mukaiset määräaikaishuollot, joiden yhteydessä tarvittaessa voidaan lisätä jäähdytysnestettä ja öljyä sekä vaihtaa polttimot tai pyyhkijänsulat. Myös normaalista kulumisesta johtuvat tekniset korjaukset ovat osa leasingsopimusta, samoin kuin yleensä kesä- ja talvirenkaat vanteineen. Kausirenkaiden vaihtokin saattaa olla osa leasingsopimusta.

Autoiluun kuuluvista maksuista ensirekisteröintimaksu, katsastusmaksut sekä liikenne- ja kaskovakuutus ja arvonlisävero sisältyvät leasingsopimukseen.



paksu rahapussi ikoni

  

Mitä leasingsopimukseen ei kuulu?

Leasingsopimus kattaa monia asioita, mutta osa autoilun kustannuksista jää kuitenkin sopimusmaksujen ulkopuolelle. Tällaisia kustannuksia syntyy polttoaineista, puhtaanapidosta ja vahauksesta. Lisäksi auton käyttäjän on itse vastattava lasien, peilien, umpioiden ja pölykapseleiden sekä rengasvaurioiden korjaamisesta ja vaihdosta koituvista kustannuksista. Mikäli autoa on hinattava tai kuljetettava johonkin, myös nämä kulut kuuluvat auton käyttäjälle.

Jos sattuu niin, että leasingauton kanssa ajaa kolarin, niin auton käyttäjän on vastattava vakuutusten omavastuuosuuksista. Mahdollisten lisävarusteiden asentamisesta tai poistosta koituvat kustannuksetkin ovat omalla vastuulla. Käyttäjän on maksettava myös ajoneuvovero sekä katsastuskulut katsastusmaksun ja pakokaasumittauksen ylittäviltä osin.


Auton leasingsopimus

Sopimukseen sisältyvät:

Sopimukseen eivät sisälly:

Tietty määrä ajokilometrejä

Polttoaineet

Ohjekirjassa olevat määräaikaishuollot

Puhtaanapito, vahaus

Polttimoiden ja pyyhkijänsulkien vaihto (huoltojen yhteydessä)

Lasien, peilien, umpioiden ja pölykapseleiden korjaus tai vaihto

Öljyn ja jäähdytysnesteiden lisääminen (huoltojen yhteydessä)

Rengasvaurioiden korjaaminen

Tekniset korjaukset (normaali kuluminen)

Hinaukset, kuljetukset

Kesä- ja talvirenkaat sekä vanteet

Lisävarusteiden asennus, korjaus tai poisto

Kausirenkaiden vaihtaminen

Kolarivauriot

Ensirekisteröintimaksu

Henkilö- tai omaisuusvahingot

Katsastusmaksut

Vakuutusten omavastuuosuudet

Liikenne- ja kaskovakuutus

Ajoneuvovero (perusvero, käyttövoimavero)

Arvonlisävero

Katsastuskulut katsastusmaksun ja pakokaasumittauksen jälkeen


  

Mieti näitä ennen kuin otat leasingauton:

Sitoutumisaika: Useimmiten leasingsopimuksen kesto on vuodesta kolmeen vuotta. Sopimusta allekirjoitettaessa on siis pidettävä mielessä, että leasing vaatii sitoutumista, vaikkakin vain tietyksi ajanjaksoksi. Henkilökohtaisen talouden on kuitenkin kestettävä kuukausierien maksu.

Palvelut: Suurin osa yksityisistä leasingsopimuksista sisältää huoltopalvelut samaan tapaan kuin uutta autoa ostaessa. Mikäli autossa on vikoja, sen voi viedä huoltoon, ja leasingin tarjoava yritys kattaa kulut.

Ajokilometrit: Kaikkiin auton leasingsopimuksiin sisältyy ennalta sovittu määrä ajokilometrejä, jotta auton kulumista voitaisiin arvioida ennalta. Yleensä ajokilometrien määrän voi valita 10 000 ja 45 000 kilometrin väliltä, mutta jotkut yritykset tarjoavat jopa 60 000 tai 200 000 kilometrin vuosittaista kilometrimäärää.

Vakuutus: Vakuutustyyppi ja vakuutuksen kattavuus vaihtelevat toimijasta riippuen. Sopimusta laatiessa kannattaa tarkistaa, minkälaisen vakuutuksen yritys tarjoaa leasingautolle.

Talvirenkaat: Kannattaa varmistaa, kuuluvatko leasingsopimukseen talvirenkaat ja kausirenkaiden vaihto, vai pitääkö niistä maksaa erikseen.

Ajoneuvovero: On huomioitava, että myös leasingin alaisesta autosta on maksettava ajoneuvovero, joka tulee käyttäjän maksettavaksi. Ajoneuvovero maksetaan erikseen, eikä se kuulu sopimukseen.

Polttoainekulut: Leasingauton käyttäjä maksaa itse polttoainekustannukset, joten menoerä on hyvä ottaa huomioon kustannuksia kartoittaessa.



rahaa käteen ikoni

  

Miten löytää paras leasingsopimus?

Löytääkseen parhaan leasingsopimuksen on tehtävä vertailua. Eri palveluntarjoajat solmivat leasingsopimuksia erilaisin ehdoin ja tarjoavat yksityisleasingia eri automerkeille. Palveluntarjoajasta riippuen sopimukset sisältävät erilaisia asioita. Alla olevaan taulukkoon on koottu tietoja eri palveluntarjoajien sopimusten sisällöistä. Netistä löytyy lisäksi useita vertailutyökaluja itselleen sopivan leasingauton löytämiseksi.


ALD

Autosuni

CaaraDeal

KiltaDiili

Käyttöauto

Laakkonen

LänsiAuto

OP Kulku

Veho Go

Wetteri

Huolto

Kyllä

Kyllä

Kyllä

Kyllä

Lisämaksu

Lisämaksu

Kyllä

Kyllä

Kyllä

Kyllä

Katsastus

Kyllä

Kyllä

Kyllä

Ei

Ei

Ei

Kyllä

Ei

Ei

Ei

Vakuutus

Kyllä

Lisämaksu

Lisämaksu

Ei

Lisämaksu

Ei

Lisämaksu

Lisämaksu

Lisämaksu

Lisämaksu

Kausirenkaiden vaihto

Kyllä

Kyllä

Kyllä

Kyllä

Lisämaksu

Ei

Lisämaksu

Kyllä

Lisämaksu

Kyllä

Ajokilometrit / vuosi

200 000

30 000

30 000

30 000

45 000

30 000

60 000

40 000

45 000

45 000

Sopimuskausi (vuosissa)

1–5

2–3

2–4

2–3

2–3

2–4

2–5

2–4

2–3

2–3

Automerkit

Kaikki merkit

Citroën

Honda

Hyundai

Mercedes-Benz

Skoda

Audi

Seat

Volkswagen

Dacia

Ford

Hyundai

Renault

Volvo

Audi

BMW

Citroën

Dacia

Ford

Honda

Kia

Mercedes-Benz

Mitsubishi

Nissan

Opel

Renault

Seat

Skoda

Volkswagen

Volvo

Audi

BMW

Ford

Mazda

MINI

Mustang

Nissan

Opel

Seat

Skoda

Subaru

Volkswagen

Audi

Honda

Mercedes-Benz

Nissan

Opel

Peugeot

Toyota

BMW

Hyundai

Kia

Mercedes-Benz

Mitsubishi

Nissan

Renault

Tesla

Toyota

Volkswagen

Volvo

Mercedes-Benz

BMW

Dacia

Ford

Honda

Hyundai

Jaguar

Land Rover

Mazda

Mercedes-Benz

Renault

Skoda

Smart

Subaru

Volvo



  

Voiko leasingsopimuksen keskeyttää?

Yleensä leasingsopimusta ei voi purkaa kesken sopimuskauden. Joissakin tapauksissa sopimuksen purkaminen kesken kauden on kuitenkin mahdollista, mutta se tulee kalliiksi, sillä leasingyrityksellä on oikeus veloittaa käyttäjältä sakkomaksu sopimuksen päättämisestä ennen kauden loppua. Esimerkiksi ALD Yksityisleasingissa sopimuksen purkaminen on mahdollista, mutta siitä on maksettava purkumaksu, joka on 30 prosenttia ajoneuvon palautuspäivän ja sopimuskauden päättymispäivän välisestä verollisesta vuokrasta. Vähintään korvaus on kuitenkin kolmen kuukauden vuokraa vastaava summa.

Vaihtoehto sopimuksen keskeyttämiselle on sen siirtäminen toisen käyttäjän nimiin jäljellä olevaksi leasingkaudeksi. Osa autojen leasingia tarjoavista yrityksistä sallii siirtämisen. Leasingista kiinnostunut tuttava voi olla siis vaihtoehto, mikäli sopimuksesta haluaa irti suunniteltua nopeammin. Mahdollisuus sopimuksen siirtämisestä toisen nimiin kannattaa varmistaa autokauppiaalta jo ennen leasingsopimuksen allekirjoittamista.



säästöpossu ikoni

  

Yksityisleasingin riskit

Vaikka yksityisleasing voi olla näppärä keino saada käyttöönsä uusi auto, liittyy siihen myös riskejä, jotka on hyvä tiedostaa ennen sopimuksen tekemistä. Tiukassa taloudellisessa tilanteessa ongelmia saattaa aiheuttaa esimerkiksi sitoutumisaika. Lisäksi on hyvä olla tietoinen siitä, että leasingsopimukseen on paketoitu useita palveluita, jotka eivät kaikki ole tarpeellisia kaikille.

Sitoutumisaika: Auton ostamisen ja yksityisleasingin välillä suurin ero on sitoutumisaika. Jos esimerkiksi ostaa auton lainarahalla, sen voi koska tahansa myydä tai vastaavasti pitää kuinka pitkään tahansa. Leasingissa tämä etu katoaa, ja käyttäjä on sidottu tiettyyn sopimuskauteen, joka palveluntarjoajasta riippuen vaihtelee tavallisesti vuoden ja viiden vuoden välillä. Taloustilanteen yllättävä kiristyminen esimerkiksi työttömyyden tai sairausloman vuoksi voi tehdä mahdottomaksi kuukausittaisista leasingmaksuista selviytymisen. Leasingsopimuksen keskeyttäminen kesken sopimuskauden voi käydä kalliiksi. Ennen leasingsopimuksen allekirjoittamista onkin hyvä pohtia, pystyykö leasingmaksuista selviytymään koko sopimuskauden ajan.

Palveluiden runsaus: Auton yksityisleasingissa samaan pakettiin yhdistetään useita palveluita, jotka eivät välttämättä ole tarpeellisia kaikille käyttäjille. Pienistä puroista muodostuu äkkiä suurempi virta, kun kuluja alkaa kartoittaa tarkemmin. Palvelupaketin laajuus vaikeuttaa myös kustannusten hahmottamista.

Vanha automalli: Asiakkaan on varmistettava, että auton leasingia tarjoava jälleenmyyjä tarjoaa varmasti uusinta mallia, kuten yksityisleasingissa on tapana. Ennen sopimuksen solmimista on hyvä tarkistaa, että kyseessä on automallin uusin versio.

Kulumisesta johtuvat maksut: Autoa palautettaessa on otettava huomioon, että kaikki autolle sattuneet vahingot, joita ei lasketa tavalliseksi kulumiseksi, aiheuttavat lisäkustannuksia. Potti näistä vahingoista syntyvistä kustannuksista saattaa nousta korkeaksikin.

Huollot: Osa auton huolloista kuuluu leasingsopimuksen piiriin, mutta osa tulee kuluttajan maksettavaksi. Jotkut palveluntarjoajat velvoittavat auton käyttäjää huollattamaan autoa tietyin aikavälein tai tiettyjen kilometrien täyttyessä.

Hinta: Autotalli.com vertaili leasingin ja auton omistamisen välisiä hintaeroja uudella Volkswagen Golfilla. Vertailussa mitattiin neljän vuoden kokonaiskustannuksia, ja lopputulos oli, että leasing tulee omistamista kalliimmaksi. Volkswagen Golfin omistamisesta koituvat kulut neljässä vuodessa olivat 24 816 euroa, kun taas yksityisleasingissa kulut olivat 26 016 euroa. Kokonaiskustannusten ero on siis 1 200 euroa, joten vertailuvuotta kohden ero on vain 300 euroa. Huomionarvoista on se, että yksityisleasingin kokonaiskustannukset muodostuvat monesta eri tekijästä.

Lue lisää: Pikku G eli Henri Vähäkainu luotsaa menestyvää teknologiayhtiötä

  

Kannattaako auton leasing vai omistaminen?

Yksityisleasingilla on puolensa, mutta niin on auton omistamisellakin. Yhteenvetona alle on koottu leasingin edut ja haitat.

Yksityisleasingin haittapuolet:

  • Kustannusten muodostumista on vaikea hahmottaa, koska palvelupaketti on laaja.
  • Voi olla jopa kalliimpaa kuin auton ostaminen.
  • Sopimuksesta on vaikeaa ja kallista päästä eroon kesken sopimuskauden.

Yksityisleasingin hyvät puolet:

  • Leasingsopimuksen tekeminen ei vaadi suurta pääomaa.
  • Kuukausimaksut ovat kiinteitä – menoja on helppo arvioida.
  • Autoa ei tarvitse itse myydä, kun siitä haluaa eroon.

Ennen kaikkea vaihtoehtoja punnitessa ostamisen ja leasingin välillä tärkeiksi nousevat ajan ja käytettävissä olevien resurssien mittaaminen. Auton ostaminen on mahdollista sellaiselle kuluttajalle, jolla on jo hallussaan tarvittavat rahat. Tällainen kuluttaja pystyy myös saamaan itselleen paremman tarjouksen. Leasing on kuitenkin oivallinen tapa saada käyttöönsä uusi auto kiinteillä ja helposti arvioitavilla kuukausikustannuksilla.

Easycreditiltä turvallinen joustoluotto

Easycreditin joustoluotto on turvallinen ja vastuullinen tuote, jonka kustannukset ovat aina asiakkaan tiedossa lainakauden alusta saakka. Kun haet lainaa meiltä, voit olla varma siitä, että palvelumme pelaa ja saat lainallesi hyvän hinnan. Easycredit on tarjonnut Pohjoismaissa lainatuotteita vuodesta 2006 alkaen ja ehtinyt palvella reilua 200 000 asiakasta. Noudatamme toiminnassamme vastuullista luotonantotapaa koskien tuotteitamme sekä asiakastietojen käsittelyä. Easycreditin rinnakkaispalvelu Credigo tarjoaa niin ikään 500–5000 euron lainoja joustavalla maksuajalla. 

17.10.2018

Käsittelemme hakemustanne.
Odottakaa hetki...