Kuinka paljon tarvitset lainaa?

  • Lainasumma:
  • Kuukausierä:

Pikku G kasvoi isoksi ja perusti menestyvän teknologiayhtiön

"Olen tosi huono syömään aamupalaa, mikä on huono juttu. Mutta kun syön, pyrin syömään terveellisesti. Esimerkiksi puuroa, marjoja, rahkaa tai joku smoothie. En ole kyllä millään tavalla aamuihminen", kertoo AppGyver Oy:n Co-Founder ja COO Henri Vähäkainu.

"Vanha kansa on sanonut, että kahvi ja burana on yrittäjän aamiainen. Pyrin kuitenkin elämään toisin ja kehittämään itseäni, että saisin aikaiseksi terveellisen aamupalan."

Aamupalarutiiniensa lisäksi Vähäkainu kehittää yrityksensä AppGyver Oy:n tiimin kanssa teknologiaa ja työkaluja, joilla yritykset voivat rakentaa mobiilisovelluksia tehostaakseen liiketoimintaansa. Yrityksellä on toimitilat myös San Franciscossa, mutta tuotekehittely on haluttu pitää Suomessa.

"Lähdettiin kehittämään mobiilisovelluksia yhdessä yhtiökumppanini ja AppGyver Oy:n toimitusjohtaja Marko Lehtimäen kanssa heti, kun iPhone ja AppStore julkaistiin. Rakennettiin yksittäisiä mobiilisovelluksia ja suuremmille asiakkaille myöskin sisäisiä järjestelmiä", kertoo Vähäkainu yrityksensä alkuvaiheista.

"Sovellusten tekeminen oli kuitenkin kallista ja hidasta, ja aina uuden projektin myötä piti aloittaa nollasta. Todettiin, että tähän on pakko olla tehokkaampiakin tapoja rakentaa. Ei löydetty markkinoilta tarpeeksi hyviä työkaluja, joten rakennettiin sellainen itse. Lopulta meidän luoma työkalu kehittyi niin hyväksi, että ulkopuolellakin alettiin kiinnostua."

Miehet näkivät työssään ison mahdollisuuden: he voisivat muuttaa tavan, jolla sovelluksia ja järjestelmiä rakennetaan. Visio oli tehdä visuaalinen työkalu, millä ei-tekniset ihmiset ja ei-koodarit pystyisivät rakentamaan itse sovelluksen valmiista palikoista. Tämä polku on kuljettanut jo varsin pitkälle.

Pikku-G eli Henri Vähäkainu

Toimisto San Franciscossa tuo suomalaiselle yritykselle uskottavuutta

"Jos puhutaan esimerkiksi isojen kumppanien kanssa USA:ssa tai asiakkaiden kanssa siellä, niin on oltava lokaatio, missä toimii. Se helpottaa myös, kun on tapaamisia sijoittajien kanssa", pohtii Vähäkainu yrittämisen kansainvälistymistä.

AppGyverin kohdalla oli selvää, että yrityksen kanssa mentäisiin USA edellä. Työntekijöitä on kuitenkin enemmän Euroopassa. Suomesta käsin hoidetaan suurin osa liiketoiminnasta.

"Haluaisin tuoda Suomeen amerikkalaista uskallusta yrittää sekä epäonnistumisen hyväksyntää. Yrittäjyydessä on aina iso riski epäonnistua. Kun on joku visio ja lähdet sitä toteuttamaan, niin on hyvin todennäköistä, että matkan varrella tulet epäonnistumaan. Suomessa on jotenkin läsnä mentaliteetti, että epäonnistumisesta tuomitaan. Pitäisi uskaltaa enemmän ja ottaa riskejä pelkäämättä, että epäonnistuu. Onneksi asenne on muuttumassa ja ollaan menossa hyvään suuntaan", vertailee Vähäkainu suomalaista ja amerikkalaista yrittäjyyttä.

"Kaikki suuret menestystarinat ovat vaatineet epäonnistumisia ja nimenomaan rohkeutta mennä eteenpäin välittämättä, mitä ympärillä olevat ihmiset siitä on mieltä tai sanovat."

Kuva Henri Vähäkainusta

Raha on lähinnä pakollinen paha

Henri Vähäkainu suhtautuu rahaan pakollisena pahana. Rahaa tarvitaan, mutta Vähäkainu ei pyri tekemään mitään rahan takia – eikä ole tehnytkään.

"Henkilökohtaisesti paljon enemmän merkitsee se, että saan tehdä jotain merkityksellistä. Kun tekee juttua, jolla on tarkoitus, ja panostaa siihen ja saa asian onnistumaan, niin raha seuraa perässä. Liiketoiminnassa rahaa tarvitaan tietysti kasvuun ja investointeihin."

FinTech-yritykset ovat Vähäkainulle tuntemattomampi alue, vaikka veljensä työskentelevät finanssialalla kumpainenkin. Silloin tällöin myös Vähäkainu kuulee, mitä trendejä alalla on, mitä yritykset miettivät ja millaista teknologiaa on.

"Onhan se erittäin kasvava teknologian ala ja suuntaus tällä hetkellä. Ei varmastikaan ole toimijaa, joka ei sitä miettisi. FinTech on asiana kaikkien pöydällä. Kiinnostavaa seurata sivusta, mitä kaikkea siellä tapahtuu. Maailma muuttuu ja tässä on paljon mahdollisuuksia – varmasti myös meille tulevaisuudessa."

Aikaan, paikkaan tai tarkoitukseen sidonnaisia mobiilisovelluksia

"Mobiililaitteet ja mobiilisovellusten käyttö yrityksissä tulee kasvamaan räjähdysmäisesti", ennustaa AppGyver Oy:n Co-Founder ja COO Henri Vähäkainu.

"Mobiilisovelluksia tullaan entistä enemmän räätälöimään tietyille käyttäjäryhmille. Ei tehdä enää niin sanottuja jumalsovelluksia, joissa kaikki toiminnallisuus pyritään paketoimaan samaan sovellukseen, vaan yksittäisiä palveluita ja sovelluksia palvelemaan tiettyä käyttäjäkohderyhmää."

Vähäkainu toteaa itse käyttävänsä ainoastaan muutamaa sovellusta päivittäin ja loput on hänen mielestään käytännössä turhaa. Häntä luonnollisesti kiinnostaa, mikä on tulevaisuudessa sen arvoista, että ihminen edes lataa sovelluksen puhelimeensa ja pitää sovelluksen puhelimessa. Vähäkainulla on visio aikaan, paikkaan tai tarkoitukseen sidonnaisista mobiilisovelluksista.

"Jos menet esimerkiksi kauppakeskukseen, niin puhelin siinä vaiheessa tarjoaisi sovellusta käyttöön. Että tässä on nämä palvelut. Kun poistuu kauppakeskuksesta, niin sovellus häviää puhelimesta. Tietyssä mielessä kuluttajien kohdalla sovellusten omistajuus tulee todennäköisesti häviämään. Myös erilaiset chatbotit tulevat olemaan merkittävä osa palveluiden kuluttamista."

Suomessa esimerkiksi Verohallinto on rakentanut mobiilisovelluksen kansalaisten käyttöön AppGyverin luomaa työkalua hyödyntäen.

"Faijakin on sanonut, etten voisi olla kenelläkään muulla töissä"

Vähäkainu on ollut koko elämänsä tavalla tai toisella yrittäjä. Hän mainitsee kesätyöt digimainostoimistossa, mutta pysytelleensä muuten yrittäjyyden tiellä. Peruskoulun jälkeen tuli artistiura Pikku G:nä.

"Olin siinä ihan täyspäiväisesti mukana. Kun artistihommat jäi tauolle, menin opiskelemaan ja muutin Jenkkeihin tekemään musahommia ja muuta. Sen periodin jälkeen tapasin yhtiökumppanini Markon ja päädyttiin perustamaan meidän ensimmäinen teknologiayhtiö."

Yrittäjyydessä Vähäkainua kiehtovat yrittäjän vastuu ja vapaus.

"On kovat paineet koko ajan mennä eteenpäin, kasvaa ja onnistua. Kaikki on tietyssä mielessä itsestä kiinni. On vapaus valita, kenen kanssa tekee töitä, ja palkata hyviä, itseään parempia tyyppejä."

Vähäkainu listaa omiksi vahvuuksikseen kunnianhimon ja määrätietoisuuden. Lisäksi hän kokee olevansa hyvä ihmisten kanssa. Kyky löytää hyviä työntekijöitä toteuttamaan visiota on yrittäjälle ehdottoman tärkeää.

Luovuus on kulkenut mukana läpi elämän

"Artistiurani ei suoranaisesti ole vaikuttanut nykyiseen liiketoimintaan, koska se on täysin eri alaa. Koen sen kuitenkin olevan iso vahvuus ja sellainen vastapaino tälle muulle tekemiselle. Saan siitä tosi paljon energiaa", pohtii Vähäkainu.

Musiikki on ollut yli 15 vuotta läsnä Vähäkainun elämässä tavalla tai toisella, vaikka tauko artistina onkin ollut pitkä. Vähäkainu näkee musiikin isona voimavarana.

"Olen aina ollut tosi luova ihminen ja haluan luoda asioita – on se sitten taidetta tai viihdettä. Nyt luodaan myös teknologiaa."

Teksti ja artikkelikuva: Tiia Merikanto
Kuvat artikkelissa: Juha Mustonen / Warner Music Finland

Käsittelemme hakemustanne.
Odottakaa hetki...