Kuinka paljon tarvitset lainaa?

Pikku G kasvoi isoksi ja perusti menestyvän teknologiayhtiön

"Olen tosi huono syömään aamupalaa, mikä on huono juttu. Mutta kun syön, pyrin syömään terveellisesti. Esimerkiksi puuroa, marjoja, rahkaa tai joku smoothie. En ole kyllä millään tavalla aamuihminen", kertoo AppGyver Oy:n Co-Founder ja COO Henri Vähäkainu.

"Vanha kansa on sanonut, että kahvi ja Burana ovat yrittäjän aamiainen. Pyrin kuitenkin elämään toisin ja kehittämään itseäni, että saisin aikaiseksi terveellisen aamupalan."

Aamupalarutiiniensa lisäksi Vähäkainu kehittää yrityksensä AppGyver Oy:n tiimin kanssa teknologiaa ja työkaluja, joilla yritykset voivat rakentaa mobiilisovelluksia tehostaakseen liiketoimintaansa. Yrityksellä on toimitilat myös San Franciscossa, mutta tuotekehittely on haluttu pitää Suomessa.

"Lähdettiin kehittämään mobiilisovelluksia yhdessä yhtiökumppanini ja AppGyver Oy:n toimitusjohtajan Marko Lehtimäen kanssa heti, kun iPhone ja AppStore julkaistiin. Rakennettiin yksittäisiä mobiilisovelluksia ja suuremmille asiakkaille myös sisäisiä järjestelmiä", kertoo Vähäkainu yrityksensä alkuvaiheista.

"Sovellusten tekeminen oli kuitenkin kallista ja hidasta, ja aina uuden projektin myötä piti aloittaa alusta. Todettiin, että tähän on pakko olla tehokkaampiakin tapoja. Ei löydetty markkinoilta tarpeeksi hyviä työkaluja, joten rakennettiin sellainen itse. Lopulta meidän luoma työkalu kehittyi niin hyväksi, että ulkopuolellakin alettiin kiinnostua."

Miehet näkivät työssään ison mahdollisuuden – he voisivat muuttaa tavan, jolla sovelluksia ja järjestelmiä rakennetaan. Visio oli tehdä visuaalinen työkalu, millä ei-tekniset ihmiset ja ei-koodarit pystyisivät rakentamaan itse sovelluksen valmiista palikoista. Tämä polku on kuljettanut varsin pitkälle. Suomessa esimerkiksi Verohallinto on rakentanut mobiilisovelluksen kansalaisten käyttöön AppGyverin luomaa työkalua hyödyntäen.

Pikku-G eli Henri Vähäkainu

Toimisto San Franciscossa tuo suomalaiselle yritykselle uskottavuutta

"Jos puhutaan esimerkiksi isojen kumppanien tai asiakkaiden kanssa Yhdysvalloissa, niin on oltava paikka jossa toimia. Se helpottaa myös, kun on tapaamisia sijoittajien kanssa", pohtii Vähäkainu yrittämisen kansainvälistymistä.

AppGyverin kohdalla oli selvää, että yrityksen kanssa mentäisiin Yhdysvallat edellä. Työntekijöitä on kuitenkin enemmän Euroopassa, ja Suomesta käsin hoidetaan suurin osa liiketoiminnasta. 

"Haluaisin tuoda Suomeen amerikkalaista ajattelua uskaltamisesta ja epäonnistumisen hyväksymisestä. Yrittäjyydessä on aina suuri epäonnistumisen riski. Kun on joku visio ja lähdet sitä toteuttamaan, niin on hyvin todennäköistä, että matkan varrella kohtaat myös epäonnistumisia. Suomessa on edelleen vallalla ajattelutapa, että epäonnistumisesta tuomitaan. Pitäisi uskaltaa enemmän ja ottaa riskejä pelkäämättä epäonnistumista. Onneksi asenne on muuttumassa ja ollaan menossa hyvään suuntaan", vertailee Vähäkainu suomalaista ja amerikkalaista yrittäjyyttä.

"Kaikki suuret menestystarinat ovat vaatineet epäonnistumisia ja nimenomaan rohkeutta mennä eteenpäin välittämättä siitä, mitä ympärillä olevat ihmiset sanovat tai ovat mieltä."

Kuva Henri Vähäkainusta

Raha on lähinnä pakollinen paha

Henri Vähäkainu suhtautuu rahaan pakollisena pahana. Rahaa tarvitaan, mutta Vähäkainu ei pyri tekemään mitään rahan takia – eikä ole tehnytkään.

"Henkilökohtaisesti paljon enemmän merkitsee se, että saan tehdä jotain merkityksellistä. Kun tekee juttua, jolla on tarkoitus, panostaa siihen ja onnistuu, niin raha seuraa perässä. Liiketoiminnassa rahaa tarvitaan tietysti kasvuun ja investointeihin."

Fintech-yritykset ovat Vähäkainulle tuntemattomampi alue, vaikka hänen kummatkin veljensä työskentelevätkin finanssialalla. Toisinaan Vähäkainu kuulee alan trendeistä, yritysten mietteistä ja teknologiasta. 

"Fintech on tällä hetkellä nopeasti kasvava suuntaus. Ei varmastikaan ole toimijaa, joka ei sitä miettisi. Kiinnostavaa seurata sivusta, mitä kaikkea siellä tapahtuu. Maailma muuttuu ja tässä on paljon mahdollisuuksia tulevaisuuteen.

Aikaan, paikkaan tai tarkoitukseen sidonnaisia mobiilisovelluksia

"Mobiililaitteet ja mobiilisovellusten käyttö yrityksissä kasvavat räjähdysmäisesti", ennustaa Vähäkainu.

"Mobiilisovelluksia räätälöidään entistä enemmän tietyille käyttäjäryhmille sopiviksi. Ei tehdä enää niin sanottuja jumalsovelluksia, joissa kaikki toiminnallisuus pyritään paketoimaan samaan sovellukseen."

Vähäkainu toteaa itse käyttävänsä ainoastaan muutamaa sovellusta päivittäin, ja loput ovat hänen mielestään käytännössä turhia. Häntä kiinnostaa se, mikä tulevaisuudessa on niin arvokasta, että käyttäjä lataa sovelluksen ja pitää sen puhelimessaan. Hänellä on visio aikaan, paikkaan tai tarkoitukseen sidonnaisista mobiilisovelluksista.

"Jos menet esimerkiksi kauppakeskukseen, niin puhelin siinä vaiheessa tarjoaisi käyttöösi sovellusta, jossa olisi ostosreissulla tarvittavat palvelut. Kun poistuu kauppakeskuksesta, niin sovellus häviää puhelimesta. Tietyssä mielessä kuluttajien kohdalla sovellusten omistajuus tulee todennäköisesti häviämään. Myös erilaiset chatbotit ovat tulevaisuudessa merkittävä osa palveluita ja palvelukokemusta."

"Faijakin on sanonut, etten voisi olla kenelläkään muulla töissä"

Vähäkainu on ollut koko elämänsä tavalla tai toisella yrittäjä. Hän mainitsee kesätyöt digimainostoimistossa, mutta kertoo pysytelleensä muuten yrittäjyyden tiellä. Peruskoulun jälkeen tuli artistiura Pikku G:nä.

"Olin siinä ihan täysipäiväisesti mukana. Kun artistihommat jäi tauolle, menin opiskelemaan ja muutin Yhdysvaltoihin tekemään musahommia ja muuta. Sen jälkeen tapasin yhtiökumppanini Markon ja päädyttiin perustamaan meidän ensimmäinen teknologiayhtiö."

Yrittäjyydessä Vähäkainua kiehtovat yrittäjän vastuu ja vapaus.

"On kovat paineet koko ajan mennä eteenpäin, kasvaa ja onnistua. Kaikki on tietyssä mielessä itsestä kiinni. On vapaus valita, kenen kanssa tekee töitä, ja palkata hyviä, itseään parempia tyyppejä."

Vähäkainu listaa omiksi vahvuuksikseen kunnianhimon ja määrätietoisuuden. Lisäksi hän kokee olevansa hyvä ihmisten kanssa. Hänen mukaansa kyky löytää hyviä työntekijöitä toteuttamaan visiota on yrittäjälle ehdottoman tärkeää.

Luovuus on kulkenut mukana läpi elämän

"Artistiurani ei suoranaisesti ole vaikuttanut nykyiseen liiketoimintaan, koska se on täysin eri alaa. Koen sen kuitenkin olevan iso vahvuus ja sellainen vastapaino tälle muulle tekemiselle. Saan siitä tosi paljon energiaa", pohtii Vähäkainu.

Musiikki on ollut yli 15 vuotta läsnä Vähäkainun elämässä tavalla tai toisella, vaikka tauko artistina onkin ollut pitkä. Vähäkainu näkee musiikin isona voimavarana.

"Olen aina ollut tosi luova ihminen ja haluan luoda asioita – on se sitten taidetta tai viihdettä. Nyt luodaan myös teknologiaa.

Easycredit Pohjoismaissa vuodesta 2006

Easycreditin joustoluotto on ollut saatavilla Pohjoismaissa vuodesta 2006 saakka. Olemme ehtineet palvella jo yli 200 000 asiakasta, ja saaneet valtavasti positiivista palautetta sekä lainatuotteestamme että asiakaspalvelustamme. Easycreditin luotto on aina järkevästi ja selkeästi hinnoiteltu, ja sen hakeminen on helppoa ja nopeaa. 

Hae luottoa

Teksti ja artikkelikuva: Tiia Merikanto
Kuvat artikkelissa: Juha Mustonen / Warner Music Finland

30.8.2017

Käsittelemme hakemustanne.
Odottakaa hetki...