Kuinka paljon tarvitset lainaa?

 • Lainasumma:
 • Kuukausierä:

Ensin tuli lähimaksu, nyt sähköinen kuitti

Lähimaksukortilla ostosten tekeminen on sujuvaa niin asiakkaalle kuin kauppiaallekin. Tunnuslukua tai allekirjoitusta ei enää tarvita, jolloin jono etenee aiempaa nopeammin. Lähimaksukortti on yksi etappi niin sanotulla mobiilimaratonilla. Suomessa pankit myönsivät ensimmäiset lähimaksukortit vuonna 2013.


Lähimaksaminen pankkikortilla

Lähimaksu on yleistynyt vanhemmissa ikäryhmissä

Lähimaksaminen on kaikista suosituinta 18-24-vuotiaiden keskuudessa. Vannoutuneita käyttäjiä löytyy kuitenkin myös varttuneemmasta väestöstä. Finanssiala ry:n tekemän tutkimuksen mukaan yli puolet tutkimukseen vastanneista 75-79-vuotiaista käyttää lähimaksua vähintään viikottain. Saman ikäryhmän päivittäinen tulos on 14 prosenttia.

Lähimaksaminen on lisännyt pienten ostosten maksamista kortilla käteisen sijaan. Suurin osa korttimaksuista tehdään kuitenkin edelleen totutusti syöttämällä sirukortti laitteeseen ja näppäilemällä tunnusluku.

Lähimaksun turvattomuuteen liittyy myyttejä:

 1. Maksukortin tiedot voi kopioida taskusta tai laukusta etälukulaitteella
  Suomessa ja Euroopassa käytetään rajattua radiotaajuutta hyödyntävää NFC-sirua. Sen kautta kortilta ei voi saada sellaisia tietoja, joiden avulla kortinhaltijan tililtä voisi varastaa rahaa tai tehdä ostoksia tämän nimissä.

 2. Kortilta voi napata rahaa huomaamatta
  Mikään maksupääte ei toimi, jos sitä ei ole rekisteröity. Maksujen vastaanottajan nimi ja tilinumero ovat aina sekä maksujen välittäjän että pankin tiedossa. Jos joku yrittäisi veloittaa rahaa ilman kortinhaltijan lupaa, jäisi siitä varmasti kiinni.

 3. Perinteinen tunnuslukua käyttävä maksukortti on lähimaksukorttia turvallisempi: jos lähimaksukortti varastetaan, voi joku tehdä sillä ostoksia ilman tunnistautumista eikä rahoja saa enää takaisin
  Korttiyhtiöt, pankit ja maksujen välittäjät panostavat lähimaksukorttien turvallisuuteen. Suomessa ja monissa muissa Euroopan maissa perättäisten lähimaksutapahtumien määrää on rajoitettu ja laite pyytää tietyin väliajoin lukemaan sirun ja näppäilemään tunnusluvun.

Lähimaksamiseen liittyviä väärinkäytöksiä tai rikoksia ei ole tiedossa Suomessa eikä muualla Euroopassa.


Sähköinen kuitti

Sähköinen kuitti säästäisi rahaa ja luontoa

Paperimuodossa olevien kuittien vienti sähköisiin järjestelmiin vie aikaa, rahaa ja erityisesti kärsivällisyyttä. Kuittien automatisointi eli sähköinen kuitti nopeuttaisi yritysten kirjanpitoa, auttaisi kuluttajaa taloudenhallinnassa ja voisi tuoda muutenkin merkittäviä säästöjä.

Esimerkiksi S-Pankin asiakasomistajat voivat valita halutessaan kassakuitit sähköiseen muotoon. Palvelu on tosin käytössä ainoastaan S-ryhmän omissa toimipaikoissa, kuten S-market, Prisma, Sale, Alepa ja ABC.

Lisäksi on kaavailtu laajempaa eKuitti-hanketta, joka voisi säästää merkittävän määrän valtion ja yritysten rahoja. Taloushallintoliiton mukaan eKuitti säästäisi suomalaisilta yrityksiltä 800 miljoonaa euroa vuodessa. Yhden paperikuitin käsittely maksaa noin kuusi euroa.

Haasteena on saada yritysten lisäksi kuluttajat innostumaan sähköisen kuitin mahdollisuudesta.

Tutustu edelliseen julkaisuumme: Luottotietojen menettäminen – näin maksuhäiriömerkintä vaikuttaa ja vaikeuttaa

Käsittelemme hakemustanne.
Odottakaa hetki...